Kostymer – en älskad klassiker

Kostymen uppfanns i England på 1600-talet och har sedan dess spridit sig över hela världen. I början var det bara fina adelsherrar som bar kostymer. Idag bärs de av både män och kvinnor i alla olika samhällsklasser och har blivit det enda självklara valet till finare tillställningar.

Det är många av oss som minns vår första kostym. Kanske fick man den någon gång i grundskolan inför en skoldans, eller för ett bröllop. Det är verkligen en fantastisk känsla att ta på sig en kostym och gör alltid att man känner sig väldigt finklädd och snygg. Komplettera kostymen med ett par svarta stilrena skor för lite finare tillställningar eller möten. För den som vill bära kostym men ändå ha en lite mer avslappnad look så kan man använda sig av ett par snygga vita sneakers som komplement. 

Kostymer finns dessutom i en lång rad olika utföranden som du kan välja mellan. Det viktigaste är självklart vilken färg man ska välja. För den som inte bär kostym så ofta, och bara kommer att äga en uppsättning så kan det vara klokt att välja en svart kostym. Men om du redan äger en svart uppsättning kan det vara roligt att pröva en annan färg. Marinblått är ett populärt val, men även grått och brunt kan se fantastiskt ut i rätt miljö.

En kostym är ett plagg för hela livet

De allra flesta männen kommer att behöva en kostym några gånger i livet. Vid finare tillställningar såsom bröllop, dop och studentmottagningar är det ofta kostym som gäller. Men när man väl har köpt en högkvalitativ kostym är det väldigt tråkigt att bara hänga in den i garderoben för att sedan inte använda den förens nästa fina tillställning. Om man inte jobbar i kontorsmiljö finns det ändå några saker du kan göra för att få användning av din kostym. 

Kostymbyxor är oftast förvånansvärt följsamma och bekväma att ha på sig. Genom att bära ett par kostymbyxor med en skjorta eller instoppad T-shirt kan du uppnå en avslappnad outfit med inspiration från södra Europa. Du kan även bära kavajen över en skjorta tillsammans med ett par jeans för en uppklädd look inför nästa restaurangbesök.