Transformers – häftiga robotar från Japan

Sannolikheten att du redan vet vad Transformers är för något är hög. Sedan starten 1984 så har varumärket vuxit och är idag ett av världens största när det kommer till leksaker kopplade till TV och film.

Det var just med leksaker som allting började. En leksakslinje släpptes i samband med att den första serietidningen om Transformers kom ut. I tidningen så fick läsarna följa berättelsen om enorma, tänkande robotar som kraschlandade på jorden och gick in i en djup dvala, för att sedan vakna igen i mitten av 1980-talet. Det var här som vi introducerades till numera klassiska namn som Optimus Prime och Megatron.

Läsarna fick sedan följa hur dessa robotar fortsatte att utkämpa sitt dödliga krig från sin hemplanet här på jorden. Berättelserna var i ett högt tempo och fylldes med action. I början av 90-talet så började även produktionen av en tecknad TV-serie som i mångt och mycket följde samma mönster som de tidiga serietidningarna.  

På senare år har det även producerats en uppsättning av Hollywoodfilmer med enorm budget. I dessa så kommer de stora robotarna verkligen till liv. Med modern teknik har man fått actionscenerna att se otroliga ut och med en stjärnspäckad rollista så är det lätt att förstå varför filmerna blev så populära.

 

Vad är det som gör Transformers så speciellt?

Vid första anblick av Transformers så är det lätt att tänka att det enbart är enorma robotar som slåss mot varandra med stora svärd. Men för den som är någorlunda insatt eller har tittat på mycket Transformers genom åren vet är att handlingen har enormt mycket mer djup än så. Alla Transformers både tänker och känner på ett liknande sett som en människa.

Men sen så är det självklart inte det som är den största dragningskraften med Transformers. Namnet betyder bokstavligen “förvandlare” på engelska och refererar till färdigheten som alla Transformers besitter. Alla karaktärer har nämligen möjlighet att förvandla sig från stora robotar med två armar och två ben för att ta formen av någonting helt annat, oftast ett fordon av något slag. Detta var grundtanken bakom Transformers redan 1984 och att se enorma robotar förvandlas till sportbilar med modern datorteknik är otroligt häftigt.